AFS dobrovolníci každoročně organizují Mezinárodní večeři, událost určenou AFS zahraničním studentům a AFS hostitelským rodinám. Večeře se vždy koná v Brně a v Praze a organizují ji místní AFS dobrovolnické skupiny.

V Brně se první listopadový víkend Mezinárodní večeře konala pod taktovkou Dobrovolnické skupiny Brněnsko a Dobrovolnické skupiny Olomoucko. Zúčastnilo se jí celkem 39 studentů, členů hostitelských rodin a dobrovolníků. AFS studenti pečlivě připravili tradiční pokrmy jejich domovských zemí, které všichni přítomní s nadšením a zájmem ochutnávali. Láska k jídlu a k přípravě těchto pokrmů byla doslova cítit na jazyku. Krátký report z celé akce vám přináší Marian, manager Dobrovolnické skupiny Brněnsko.

“Sešli jsme se opět na nezapomenutelné Mezinárodní večeři, kde se mísily chutě, vůně a kultury z různých koutů světa. Událost kdysi vznikla jako jedna z mnoha myšlenek, jak propojit odlišné kultury mezi sebou. V případě Mezinárodní večeře tedy prostřednictvím jídla. Prostory byly rezervovány již dva měsíce předem, a pečlivé plánování přineslo své ovoce. Na akci se sešlo mnoho studentů, hostitelských rodin a dobrovolníků, aby si společně vychutnali jedinečné pokrmy z celkem pěti zemí.

Chutě z celého světa na jednom talíři

Návštěvníci měli příležitost ochutnat pestrou škálu jídel, která reprezentovala kulinářské tradice Itálie, Francie, Argentiny, Španělska a Turecka. Každý pokrm, pečlivě připravený AFS studenty dle tradičních receptur, nám přiblížil něco z jedinečného charakteru země, ze které pochází. Hosté si například pochutnávali na tureckém sladkém dezertu Şeker pare nebo na yaprak sarma – vinných listech plněných rýží. Z Argentiny přišla na stůl chipaguazu a slavná tarta de jamon y queso, sýrovo-šunkový koláč. Španělské pokrmy přinesly trochu exotiky s polentou a arroz con leche, mléčnou rýžovou pochoutkou. Italská kuchyně byla zastoupena tradiční pariginou(neapolským druhem pizzy), torcetti a sladkými pitoni messinesi. A konečně, z Francie nechyběl oblíbený pain d’épice, lahodný perník s tóny koření.

Setkání lidí, sdílení příběhů

Celá akce nebyla jen o ochutnávání, ale také o poznávání nových lidí, sdílení příběhů a zážitků. Stoly plné barevných pokrmů přirozeně vytvořily atmosféru, kde si každý našel své místo a chuť, která ho oslovila. Diskuze se točily nejen kolem jídla, ale také kolem kultury, zvyků a zážitků z cest, které si lidé mezi sebou vyměňovali. Díky těmto malým, ale důležitým akcím jsme o krok blíže k pochopení kulturní rozmanitosti, která nás tak moc obohacuje a spojuje.”

Marian, manager AFS Dobrovolnické skupiny Brněnsko

Odkazy: