Od svého příjezdu do Čech na konci srpna toho AFS studenti stihli již mnoho. Užívají si čas se svými hostitelskými rodinami, pilně se učí česky a začleňují se do výuky ve svých hostitelských školách. Poznávají nové přátele a pomalu se vydávají na první výlety po krásách naší země. 

O posledním zářiovém víkendu se dvacet studentů z Itálie, Thajska, Belgie, Francie, Itálie, Japonska, Portugalska a Turecka zúčastnilo výletu na Hrad Karlštejn, který pro ně zorganizovala AFS Dobrovolnická skupina Praha. Dobrovolníci se se studenty sešli na Hlavním nádraží v Praze a vlakem vyrazili do zastávky Karlštejn. Odtud pak šli 2 km všichni hezky po svých přímo na hrad. Pro mnohé studenty byl pěší výlet možnost poznat jeden z typických rysů české kultury – aktivní pohyb v přírodě. Také výlet na hrad jako takový byl pro mnoho z nich úplně novým zážitkem.

Na Karlštejně se právě konalo vinobraní, a tak měli studenti možnost vidět historický šerm a středověký průvod s rytíři, muzikanty a Karlem IV. Všichni si výlet moc užili. Kromě toho, že zažili něco úplně nového, se také studenti lépe poznali navzájem a s dobrovolníky.

AFS česká republika má celkem 8 dobrovolnických skupin, kteří ve všech regionech ČR organizují nejrůznější aktivity pro hoštěné studenty a hostitelské rodiny. Učí studenty např. bruslit, berou je na kurzy malování na keramiku, organizují pikniky, laser game, sjíždí řeku na raftech a mnohé další. Představují také studentům českou kulturu prostřednictvím svátků a tradic. Pravidelně se studenty jezdí na vánoční trhy, zdobí vánoční perníčky nebo barví velikonoční vajíčka a pletou pomlázky.

Dobrovolníci také dělají pohovory s hostitelskými rodinami a uplatňují se jako kontaktní osoby hoštěných studentů. Kontaktní osoba pravidelně kontaktuje zahraničního studenta a pomáhá mu zorientovat se v jeho aktuální situaci, nebo řešit případné výzvy jeho pobytu v Čechách.

V listopadu má Dobrovolnická skupina Praha pro studenty a hostitelské rodiny připravenou další akci – každoroční mezinárodní večeři. Studenti uvaří jídla nebo upečou sladkosti typické v jejich domovské zemi a všichni ochutnávají. Učí se tak navzájem o svých kulturách prostřednictvím typických jídel. Vždyť jídlo je důležitou součástí každé kultury, odráží se v něm historie a tradice.

AFS Česká republika má celkem dvě stě dobrovolníků. Jedná se často o absolventy AFS studia v zahraničí nebo hostitelské rodiče. Jednoduše řečeno, jsou to lidé se zkušenostmi a vhledem do mezikulturního učení, dále proškolení na nejrůznější pozice v AFS.  Dobře tak ví, co studenti nebo hostitelské rodiny prožívají, a umí na to reagovat. Velmi si jejich práce vážíme a srdečně jim děkujeme za vše, co pro AFS studenty a hostitelské rodiny dělají. Přinášejí do své práce pro AFS svůj pohled na svět, své znalosti, nové nápady a také mnoho báječné energie.

Odkazy

Rytíř půjčil studentkám meč

 

Všech dvacet studentů na výletě na Karlštejn

Cemre z Turecka

Historický průvod s Karlem IV.