Eliška pochází z malé vesnice u Hradce Králové. Půl roku studovala na střední škole v Kolumbii, po dobu programu žila v hostitelské rodině ve městě Aguazul. Eliška si užila výlety po zajímavostech svého regionu i do okolních zemí. Zažila tak nespočet pestrých barev jednotlivých kultur, blízkost horkého slunce a neopakovatelnou atmosféru a vůně nádherné přírody i velkoměst a vesniček.

 

Díky organizaci AFS jsem měla možnost podívat se do velmi exotické země latinské Ameriky, Kolumbie, státu s bohatou historií, kulturou a přírodními krásami.

Mé dobrodružství začalo v srpnu 2023, kdy jsem na letišti opustila svou rodinu
a sama se vydala na dalekou cestu. Bylo to vůbec poprvé, co jsem letěla sama, ale mé počáteční obavy se rozplynuly hned jakmile jsem seděla v letadle z Paříže do Bogoty. 

První dny v Kolumbii pro mě byly nabité a lhala bych, kdybych řekla, že ne náročné. Kromě nového prostředí pro mě představovala překážku i španělština, která v té době byla úplně novým jazykem a kvůli tomu i velkou komunikační bariérou. Místní lidé byli ovšem velmi vřelí, empatičtí, a i když téměř 90 % z nich anglicky nemluvilo, snažili se pomáhat, jak mohli. 

Mojí hostitelskou rodinu tvořila hostitelská maminka a její dcera mého věku. Společně jsme bydlely v malém domečku ve městě Aguazul, které se vyznačuje především neustálým horkým počasím.

Moje třída

Do školy jsem nastoupila již v srpnu, neboť v Kolumbii mají hlavní prázdniny od prosince do ledna. Každé ráno jsem oblékla uniformu, na první hodinu byli všichni žáci připraveni již o půl sedmé. Školní systém je zde značně jiný. V mém ročníku nebyly předměty jako dějepis, zeměpis, nebo biologie, ale na druhou stranu nechyběla politologie, náboženství a etika. Našla bych zde mnoho dalších rozdílů. Od placení toaletního papíru, jediné přestávky, nebo samotných uniforem mě překvapilo i několik psů volně se pohybujících po třídách. 

Výlet do oblasti Amazonas organizovaný AFS

 

O víkendech, svátcích a prázdninách pro nás kolumbijské AFS organizovalo spoustu výletů ať už po místních památkách, přírodních rezervacích, ale i známých městech nebo destinacích. Ráda vzpomínám na týdenní zájezd do oblasti Amazonas, kde jsem se koupala v řece Amazonce, byla obklopena opicemi nebo jela na bůvolovi. Zmínit musím i prozkoumávání všech koutů hlavního města Bogoty nebo seskok padákem, o němž se mi vždy snilo. 

Kromě vzpomínek, zážitků jsem si s sebou do České republiky odvezla i lepší znalost španělského jazyka, jímž se nyní domluvím už na úrovni běžného života, mnoho přátel z různých zemí a kontinentů a také několik typicky kolumbijských receptů jako jsou empanadas plněné masem, kukuřičné arepy nebo nejlepší avokádové guacamole. Především mám nezapomenutelnou zkušenost, která mě bude doprovázet už do konce života a novou perspektivu. Naučila jsem se, že skutečná krása cestování spočívá ve spojení s místními lidmi, kulturou a zvyky.

Eliška, 17 let, Královéhradecký kraj

Chceš také studovat v Kolumbii?

Další odkazy: