Letos hostíme v České republice pět studentů z Brazílie a jeden z nich, Pedro, tráví svůj pobyt v rodině Barešových v Dobrušce. Sám má jednoho mladšího bratra a se svou rodinou žijí v Sao Paolu, nejlidnatějším brazilském městě. U nás v Dobrušce získal mladší české sourozence hned čtyři.
Čas od času s sebou naši hoštění zahraniční studenti přivezou zajímavé recepty, kterými často natrvalo obohatí jídelníček svých hostitelských rodin. Jedním z nich se stal i Pedro, když na podzim na Mezinárodní večeři do Pardubic připravil brazilskou specialitu feijoada (feijao=fazole). O recept se s námi rád podělil a vy tak za dlouhých zimních večerů můžete zkusit doma tímto chutným receptem překvapit!
Feijoada
(tradiční brazilský pokrm, oblíbený především při slavnostních příležitostech)
Ingredience:
- 1 kg malých černých fazolí
- 3 lžíce sádla nebo oleje
- 100 g slaniny
- 100 g sušeného hovězího masa
- 150 g uzeného plecka (vepřového)
- 150 g žebírek
- 2 prasečí nožky + 1 ucho
- 150 g klobásy typu choriso
- 150 g vepřové klobásy
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 3 bobkové listy
- 1 chilli paprička
- 1-2 pomeranče (šťáva z nich)
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Rýže + plátky pomeranče jako příloha, možno i pikantní salsu
Postup:
- Uzené maso spolu s fazolemi namočíme alespoň den předem do vody, tak, aby byly ingredience zcela ponořené. Vodu jednou vyměníme.
- Připravíme si velký hrnec, v němž předvaříme fazole ve druhé, vyměněné vodě, v níž byly namočené spolu s masem.
- V hluboké pánvi na trošce oleje nebo na sádle opečeme do zlatova slaninu a postupně přidáme všechny druhy masa. Po opečení přidáme do hrnce k fazolím.
- Do pánve nalijeme trochu oleje a opečeme také klobásy, které následně vyjmeme a taktéž přidáme do hrnce k fazolím.
- Ve výpeku z klobás si opečeme cibuli s česnekem a taktéž přidáme ke zbytku ingrediencí do hrnce.
- Následně hrnec naplníme vodou, aby jí bylo zhruba dvakrát tolik než fazolí.
- Přidáme bobkové listy, chilli papričku, opepříme a přivedeme k varu.
- Dusíme cca 40 minut až hodinu (dokud vše nezměkne).
- Přidáme panáka cachaçy (brazilské pálenky z cukrové třtiny, možno nahradit bílým rumem) a pomerančovou šťávu a dusíme ještě cca 10 minut.
Podáváme s rýží a plátky pomeranče.