Megavíkend 2024 v kostce:

Začátek: pátek 11.10.2024, registrace od 17 do 20 hodin
Konec: neděle 13.10.2024, předpokládaný konec ve 14 hodin
Místo: Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice, Česká republika

Co je Megavíkend?

Megavíkend je mezinárodní vzdělávací akce, která je největší vzdělávací akcí AFS. Během víkendového vzdělávacího setkání zažiješ nabitý program skvělými workshopy a budeš mít možnost poznat dobrovolníky a dobrovolnice z celé České republiky a i zahraničí. 

Celý program je naplánován tak, aby si každý mohl vybrat z témat o mezikulturním vzdělávání, komunikaci nebo sebepéči. Workshopy jsou koncipovány v tříhodinových blocích, dopoledne i odpoledne. V každém bloku jsou garantovány minimálně dva workshopy v angličtině, s ohledem na zahraniční účastníky. Mimo workshopy je připraven i doprovodný program.

Gymnázium_Dr._Emila_Holuba

Místo konání

Adresa

Gymnázium Dr. Emila Holuba, Na Mušce 1110, Holice 534 01

Jak se tam dostanu?

Na Megavíkend bude organizovaně zajištěna hromadná doprava autobusem z Prahy do Holic. Autobus bude odjíždět z hlavního nádraží v 17.00. Přihlášení a podrobné informace najdete v registračním formuláři.

AFS proplatí náklady na dopravu do místa konání a zpět všem dobrovolníků a dobrovolnictvím z České republiky.

Jídlo

Snídaně, obědy, večeře a svačiny připravuje školní jídelna. K dispozici je také vegetariánská/veganská strava. V případě alergií prosím indikujte vše v přihlášce na GoOut.

Ubytování

Ubytování je zajištěné v tělocvičně nebo ve vyhrazených třídách rozdělených na tiché a hlučné spaní. Nezapomeňte si proto vzít spacák, karimatku a přezůvky. Dostupné je taktéž ubytování za poplatek v penzionu či hotelu v blízkém okolí. Máš-li o tento typ ubytování zájem, vyplň včas registraci. Počet míst je bohužel limitován.

Registrace

Účastnický poplatek

Dobrovolníci AFS v České republice: 390 Kč. Poplatek pro zahraniční dobrovolníky: 70 EUR.

Poplatek je pro české dobrovolnictvo snížený, díky grantu MŠMT.

Chci se zaregistrovat na Megavíkend 2024!

Registrace

Přihlašování probíhá přes GoOut.cz do 15.9.2024

Nejsi dobrovolníkem či dobrovolnicí AFS a chceš se zúčastnit Megavíkendu? Napiš na veronika[email protected]

Předběžný program

Pátek | Friday
17:00 – 20:00 Příjezd a registrace
20:00 – 20:45 Večeře
20:45 – 21:45 Oficiální zahájení a seznamovací aktivity
22:00 – ??:?? Překvapení
Sobota | Saturday
07:30 – 08:00 Rozcvička
08:00 – 09:00 Snídaně
09:00 – 10:30 Sobotní track – 1. část
10:30 – 10:50 Coffee break
10:50 – 12:20 Sobotní track – 2. část
12:20 – 12:45 Skupinové foto před školou
12:45 – 13:45 Oběd
14:30 – 16:00 Sobotní track – 3. část
16:00 – 16:30 Coffee break
16:30 – 18:00 Sobotní track – 4. část
18:00 – 19:00 Večeře
19:00 – 19:30 Relax, příprava kostýmů
19:30 – 22:00 Večerní program
22:00 – ??:?? Dobrovolný program, spánek
Neděle | Sunday
07:30 – 08:00 Rozcvička
08:00 – 09:00 Snídaně
09:00 – 10:30 Nedělní dopolední workshop – 1. část
10:30 – 10:50 Coffee break
10:50 – 12:20 Nedělní dopolední workshop – 2. část
12:30 – 14:00 Oběd a evaluace
14:00 Konec Megavíkendu 2024

Sobotní dopoledne

Nácvik komunikace - Řekni to přímo

Alena a iva

Stalo se vám někdy, že jste chtěli říct NE a místo toho jste řekli ANO? Mnoho lidí neumí odmítnout, i když sami cítí, že nerespektují svůj vlastní postoj.
Cílem workshopu je seznámit se s programem přímé komunikace. Jak se naučit naslouchat ve stresové situaci svým hlubokým a skutečným přáním, mobilizovat své zdroje a jednat pak ve svém nejlepším zájmu a zároveň neubližovat ostatním. Jedním z hlavních principů výuky je stavění těla do soch (tělesných pozic) a řízená představivost, na jejichž základě se zkoumají komunikační procesy používané ve stresu. Program „Řekni to přímo“ je nácvik komunikace, nikoliv terapie. Na workshopu se setkáme s krátkou ochutnávkou programu, kterou povede zkušená psycholožka a lektorka. Pokud bude ze strany účastníků workshopu zájem, AFS zajistí víkendový výcvik přímé komunikace v rámci svých školení pro dobrovolníky.

Conflict Unveiled: Explore Your Personal Approach to Disagreements (ENG)

Betül

Jsou to vztahy nebo cíle, které určují váš postoj v konfliktu? Zúčastněte se tohoto workshopu, které odhalí vaši osobní metodu řešení neshod a poskytne vám nástroje pro efektivnější zvládání konfliktů. Prostřednictvím interaktivních aktivit a sebereflexe získáte náhled na svůj vlastní přístup k řešení konfliktů.

Hravé ICL - bez křivky a ledovce! (CZE)

Maky a Ala

Ledovec, křivka, ledovec…křivka? ICL aneb porozumění mezi kulturami je o něčem mnohem víc, vždyť to vše je jen špička ledovce! Přidej se k nám na hravé odpoledne kde si vyzkoušíš jaké je to se objevit v úplně jiném světě, kde zjistíš, že umět cizí jazyk ti ne vždy pomůže v komunikaci s jinou kulturou a kde ti snad přiblížíme proč v AFS věříme, že ICL může vést k většímu pochopení se a tolerantnějšímu světu.

Travel with Impact: Ethical Travels and Cultural Exchanges (ENG)

Karolina

Přemýšleli jste někdy o tom, jak může vaše cestování skutečně změnit svět? Připojte se k nám na workshop „Cestování s dopadem“, který je přizpůsoben tak, aby vás inspiroval a vybavil dovednostmi, jak vytvářet obohacující a odpovědné cestovní zážitky. Ponoříme se do světa etického cestování a zjistíme, jak můžeme pozitivně přispět komunitám, které navštívíme. Naučíte se křehké rovnováze mezi respektujícím zapojením do hostitelských kultur a hmatatelným dopadem vašeho úsilí. Během tohoto workshopu prozkoumáme různé aspekty kulturních výměn a probereme praktické rady, jak efektivně komunikovat s hostitelskými komunitami a zanechat trvalou pozitivní stopu. Workshop bude plný příkladů z reálného života, promítání dokumentárních filmů a postřehů, o které se podělí všichni účastníci workshopu. Získáte neocenitelné nástroje a znalosti, které vám pomohou plánovat a účastnit se cest, které nejen podporují váš osobní růst, ale také místní komunity po celém světě. Udělejte své cesty smysluplnými. Připojte se k nám a naučte se, jak na to!

Standing Up for the Environment as Active Global Citizens (ENG)

Lejka

Připoj se k nám na poutavý, hodnotově zaměřený workshop zkoumající propojení aktivního globálního občanství, udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Pronikni do motivací, které nás mohou inspirovat k zasazení se o environmentální spravedlnost, a objev realizovatelné kroky, které můžeš podniknout, abys pomohl*a ke změně na individuální, komunitní i globální úrovni. Prostřednictvím interaktivních diskusí a společných aktivit získají účastníci*ce možnost stát se efektivnějšími zastánci*kyněmi udržitelné budoucnosti. Nech se inspirovat k tomu se postavit, promluvit a přispět ke smysluplné pozitivní změně.

Sobotní odpoledne

Není to jak to vypadá: mýty o znásilnění (CZE)

AMnesty international

Interaktivní debata se zaměřuje na boření společenských mýtů a nepravdivých představ spojených se znásilněním. Za pomocí aktivizačních výukových metod dojde k seznámení s celkem šesti nejčastějšími mýty o znásilnění. Celým programem provázejí prostřednictvím videí dvě přeživší znásilnění, které byly ochotné podělit se o svou osobní zkušenost. Program je určen studenstvu od 17 let.

Culture Quest: Bridging worlds (ENG)

Lomme

Ponořte se do světa kulturních nuancí. Na tomto semináři se vydáte na cestu k pochopení skrytých kulturních vrstev, osvojíte si umění mezikulturní komunikace a budete si vážit různých perspektiv. Připravte se proměnit zmatek v porozumění a budovat mosty napříč kulturami!

První pomoc u akutních stavů (CZE)

Life Support

První pomoc u akutních stavů – interaktivní školení zážitkovou formou.

AI Tools for Effective Volunteering (ENG)

Karolina

Umělá inteligence (AI) přetváří náš svět a mění mnoho oblastí našeho života. Umělá inteligence je nyní všudypřítomná a mění způsob, jakým řešíme každodenní problémy. Připojte se k nám na poutavý a interaktivní workshop, jehož cílem je seznámit dobrovolníky AFS se světem generativní AI a jejím potenciálem proměnit dobrovolnickou práci. Během tohoto workshopu se seznámíte se základy GenAI, pochopíte význam správného podněcování a objevíte praktické nástroje AI, které mohou zlepšit vaše dobrovolnické úsilí. Na konci workshopu budete vybaveni znalostmi a dovednostmi, které vám umožní co nejlépe využívat nástroje AI v každodenním životě. Připojte se k nám a zjistěte, jak vám AI může pomoci mít větší dopad!

Empathy in Action: A Dive into NonViolent Communication (ENG)

Betül

Pojďte se mnou prozkoumat základní kroky nenásilné komunikace (NVC). Probereme základní principy NVC a naučíme se, jak je aplikovat, abychom podpořili empatii, zlepšili své komunikační dovednosti a vybudovali silnější spojení se sebou samými i s ostatními. Prostřednictvím poutavých aktivit a praktických cvičení získáte cenné poznatky a nástroje, které vám umožní začlenit NVC do každodenních interakcí.

Nedělní dopoledne

Well-being through Dance, Yoga, and Meditation (ENG)

Lejka

Na tomto workshopu se seznámíme s postupy, skrz které můžeme pečovat o naši pohodu a rozvíjet hlubší vztah k sobě samým. Tento praktický zážitek kombinuje energický spontánní tanec, jemnou jógovou praxi a zklidňující meditaci zaměřenou na práci s dechem, které nám pomohou dostat se do stavu hluboké relaxace a vnitřní radosti. Ať už jsi začínající nebo zkušený jogín, vezmi svou podložku nebo deku na jógu a ponoř se s námi do síly pohybu a mindfulness v podpůrném a bezpečném prostředí.

Pfff, do I really have to join this workshop? (ENG)

Lomme

Jen pokud opravdu chcete. Na tomto workshopu budeme pracovat na tom, abychom změnili „Fuj, už zase!“ na „Ano, můžeme!“. Prozkoumáme podstatu motivace a naučíme se, jak využít svůj vnitřní pohon a zůstat inspirováni k dosažení svých cílů. Připravte se odemknout svůj potenciál a zůstat plní energie!

Do světa na zkušenou: jak na stípka a levné cestování? (CZE)

Ala a Terezka

V dnešní době existuje mnoho možností jak se dostat do světa – a programem na střední škole to jen začíná. Díky stážím, brigádám, dobrovolnictví a různým krátkým i delším programům se můžete podívat vlastně kam chcete a to klidně i bez velkého spořícího účtu! Sníš o vysoké v zahraničí? Chceš se dozvědět jak se vydat na stáž přes oceán? Chceš zažít dobrovolnictví v Africe? Co k tomu potřebuješ, jak napsat skvělý motivační dopis a kde najít všechny informace? Tak o tom a všem co vás bude zajímat si povíme na tomto školení.

Jak funguje tok financí v AFS: programy, rozvoj dobrovolnictví 🌍 (CZE)

Lenka a Rivka

Také ti občas vrtá hlavou, proč stojí AFS programy tolik kolik stojí? Jak se financuje Megavíkend? A co rozvoj DOSů a všechny dobrovolnické aktivity? Kde se berou peníze na AFS stipendia? A jak je to vše propojené s AFS International? Máme pro tebe odpovědi! Pojďme se společně podívat na tok financí a celkové fungování AFS a to hravou cestou, během které se můžete ptát na vše co vás zajímá!

Muzeum Dr. Emila Holuba (CZE)

Dobrovolničtí rodiče

Společná návštěva Afrického Muzea Dr. Emila Holuba v Holicích pro dobrovolnické rodiče.

Víš že....?

Čísla vždy hovoří za vše! Podívej se na to nejzajímavější z historie Megavíkendu.

17

PROBĚHLÝCH ROČNÍKŮ

1282

ZAPOJENÝCH ÚČASTNÍKŮ

27

ÚČASTNÍCKÝCH ZEMÍ

186

REALIZOVANÝCH WORKSHOPŮ

Lektorský tým 2024

Ala

Ala

Alena strávila několik let na pozici ODC/koordinátorky dobrovolníků v AFS. Svou mezikulturní kariéru ale začala na svém prvním stopování napříč Evropou v 17 letech. Dnes již zvládla navštívit a procestovat více než 90 zemí světa, vysokou školu studovala ve Skotsku, Jihoafrické republice i Hong Kongu. Stáž měla na Tchajwanu, pro výzkum si vybrala Bolívii a jako dobrovolník založila a pomohla postavit už přes 20 knihoven v Africe. Všechno to zvládla bez finanční podpory rodiny a snaží se všem ukázat, že do světa to jde i bez peněz. Stačí odvaha a umět Googlit. A chápat, že komunikace mezi kulturama je fakt jiná.

Alena

Alena

Alena je dlouholetou dobrovolnicí v AFS. Od roku 2000 doma hostili postupně mnoho studentů a všechny 3 jejich děti vyjely s AFS na roční programy. 10 let učila češtinu studenty AFS. Nyní se věnuje hostitelským rodinám a jejich kontaktním osobám. Absolvovala lektorský kurz pro školitele komunikačního programu Řekni to přímo.

Iva

Iva

Iva pracuje jako psycholožka a psychoterapeutka. Pořádá semináře zabývající se osobnostním rozvojem. Je dlouholetou zkušenou lektorkou komunikačního programu Řekni to přímo. S tímto programem má výborné výsledky v mnoha různých skupinách – od pracovních kolektivů až po školní třídy.

Betül

Betül

Betül vášeň pro školení rozkvetla v roce 2018, kdy se připojila k týmu školitelů AFS Türkiye a později se stala její profesí v softwarové společnosti. Během pandemie objevila nenásilnou komunikaci (NVC) a přijala ji jako proces celoživotního učení. Je nadšená, že může své nadšení pro sdílení NVC přinést účastníkům Megavíkendu!

maky_mgv_2023

Maky

Cesta Maky v AFS začala ročním programem v Německu. Zhruba před třemi roky po jejím návratu se stala v AFS dobrovolnicí. Působila nějakou dobu i v managementu v dobrovolnické skupiny Praha. V tuhle chvíli se v AFS věnuje především KOŠi: klubu odborného školitelství, kde je seniorní lektorkou. Její srdcovkou je samozřejmě cestování.

Karolina

Karolina

Karolina je vícejazyčná antropoložka designu, která se věnuje překlenování rozdílů mezi akademickou sférou, podniky a organizacemi třetího sektoru. Je absolventkou AFS, která se v roce 2008 zúčastnila výměnného programu ve Francii, a od té doby se aktivně zapojuje do různých iniciativ na regionální, národní i mezinárodní úrovni. V současné době působí jako odborná asistentka na Vysoké škole ekonomické v Praze a věnuje se tomu, aby studentům poskytla výzkumné dovednosti a znalosti potřebné k tomu, aby se jim dařilo v globalizovaném světě.

Lejka

Lejka

Lejka absolvovala během střední školy půlroční výměnný program v Pensylvánii a roční program v Montaně. Po návratu se stala dobrovolnicí v AFS, kde byla kontaktní osobou a věnovala se organizaci eventů. Nyní je členkou školitelského týmu. Studuje environmentální studia a mezinárodní vztahy na Masarykově univerzitě. Miluje cestování, jógu, běhání a hudbu.

lomme

Lomme

Ahoj, já jsem Lomme a jsem z Belgie. Před několika lety jsem se vydal na výměnu do Malajsie a od té doby jsem byl aktivní dobrovolník v AFS. Většinu času jako dobrovolník trávím děláním a vymýšlením workshopů pro studenty a ostatní dobrovolníky. Kromě aktivity v AFS trávím hodně času i u ostatních neziskovek jako jsou EFIL a Amnesty International.

Rivka

Rivka

Ahoj, jsem Rivka a dobrovolničím v AFS už čtyři roky. Stala jsem se i hostitelskou ségrou a vyjela jsem na tři měsíce do Německa. Školeními v AFS se zabývám od roku 2021, a to i na mezinárodní úrovni. Mimo AFS studuju učitelství, a svůj volný čas nejraději trávím s přáteli, poznáváním nového, cestováním 🙂

Lenka

Lenka

Lenka byla s AFS v roce 2021 na programu ve Švýcarsku a po svém návratu působí jako dobrovolnice v AFS hlavně v sendingu. Dříve zastávala pozici v managmentu Brněnska, teď je koordinátorkou interviews se studenty a členkou AFS školitelského týmu. Pochází z rodiny, která je s AFS dlouho propojená. Její maminka i ségra maminky byli s AFS na ročním programu v USA a Anglii, její prarodiče hostili 4 zahraniční studující, její teta se strejdou 1 studentku z Belgie. Lenka miluje tanec, cestování (moc ráda se vrací za svoji host rodinou do Švýcarska) a studuje lékařskou fakultu v Brně. V AFS jí nejvíce baví role Buddyho, interviews nebo dobrovolničit na soustředěních.

Terezka

Terezka

Tereza v minulosti hostila dvě výměnné studentky. Po skončení covidu začala dobrovolničit v AFS ve skupině Hradubicko, kde od minulého roku působí v management. Momentálně se také angažuje jako školitelka. Studuje jazyky, je dlouholetou skautkou, miluje divadlo a cestování.

Life Support

Life Support

Life Support pořádá kurzy první pomoci nejvyšší kvality. Jsou profesionálové v urgentní medicíně a záchraně lidí a první pomoc školí přes 10 let!

Amnesty International

Amnesty International

Amnesty International je nezávislé hnutí, které již před šedesát let usiluje o dodržování lidských práv ve světě.
Působí ve 150 zemích a má přes 10 milionů členů*ek, kterým není lhostejné, co se ve světě děje.
Amnesty organizuje protesty, petice, kampaně a také Maraton psaní dopisů, který každoročně pomáhá nespravedlivě vězněným. V každé zemi se Amnesty věnuje jiným tématům. V České republice je to momentálně například klimatická změna v kontextu lidských práv, právo na interrupci, právo na držení zbraní či kampaň Chce to souhlas za redefinici znásilnění, v rámci které vznikl také workshop Mýty o znásilnění: Není to, jak to vypadá.

veronika_new

Kontakt na nás

Máš otázku nebo si nevíš rady? Kontaktuj nás na naší emailové adrese [email protected] nebo se s námi spojte na Facebooku či Instagramu.

Tešíme se na tebe!