Recept zaslala: Francesco F.
Země původu: Itálie
Doba přípravy: více než 2 hodiny
Ingredience
- 400g hladké mouky
- 250 g vlažné vody
- 5g čerstvých kvasnic
- 10g extra panenského oleje
- 10g soli
- 1 špetka cukru
- 300g oloupaných rajčat
- 250g mozzarelly
Návod:
- Připravte si mísu, ve které se vám bude dobře pracovat, a nalijte do ní teplou vodu: mírné zahřátí vody je nutné, aby se kvasnice mohly řádně aktivovat. Poté ve vodě rozpusťte droždí a cukr a po dokončení přisypte všechnu mouku.
- Dřevěnou lžící odstraňte hrudky a začněte hníst jednou rukou uvnitř mísy, přičemž si druhou rukou pomáhejte otáčením ve směru hodinových ručiček.
- Přeložte těsto na sebe, zpracovávejte ho asi pět minut, přidejte sůl a olej, hněťte ještě několik minut a na deset minut přestaňte a mísu přikryjte utěrkou. Vezměte těsto a zpracujte ho, dokud nezískáte kompaktní a mírně lepivou hmotu: je důležité, aby v ní již nebyly žádné hrudky.
- Vymažte velkou nádobu extra panenským olivovým olejem, vložte do ní těsto a zakryjte ji průhlednou fólií. V tuto chvíli jsou pro kynutí potřeba dvě základní podmínky, teplo a vlhkost: v hrnci ohřejte trochu vody až k varu a vložte ji do vypnuté trouby k těstu, přičemž zavřete dvířka. Získáte tak kvásek. Nechte těsto v troubě vykynout.
- Aby byla pizza v hluboké pánvi hluboká, měkká a nadýchaná, vyjměte těsto po jedné hodině z trouby a opatrně ho rozválejte na pracovním stole posypaném moukou. Poté těsto přeneste do pánve lehce vymazané olejem a jemně ho dorolujte.
- Přidáme oloupaná rajčata (nakrájená nebo rozdrcená) a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Pánev vložíme do vypnuté trouby, kde necháme ještě třicet minut kynout. V tomto okamžiku pánev vyjměte a předehřejte troubu na maximální teplotu po dobu nejméně třicet minut.
- Pizzu pečte na dně trouby alespoň deset minut. Poté ji ochuťte mozzarellou a přeneste pánev na horní část (3/4 výšky trouby), aby se dopekla. Bude to trvat asi 3-4 minuty a mozzarella se musí rozpustit. Pokud chcete místo toho mělčí a křupavější pizzu na pánvi, budete muset nechat těsto v troubě asi hodinu a půl kynout. Vyjměte ho, opatrně vyložte na pracovní desku poprášenou moukou a přeneste na plech lehce vymazaný olejem. Také v tomto případě musí být trouba předehřátá na nejvyšší možnou teplotu po dobu alespoň 30 minut a pizza se musí péct bez mozzarelly alespoň deset minut. Dochutíme mozzarellou a dopečeme přesně jako u předchozí verze.
Tento recept je ideální pro rodinné příležitosti a čas strávený společně. Je rychlý a jednoduchý.