Recept zaslala: Stella C. z Itálie
Země původu: Česká republika
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina
Ingredience (na čtyři porce)
- 700 g vepřového bůčku nebo plece
- 3 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce kmínu
- sůl
- 2 bramborové knedlíky
- 750 g sterilovaného zelí
- 1 malá cibule
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce sádla
- cukr, ocet, sůl
Návod:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso očistíme a nakrájíme na 3 cm kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli nebo vymačkáme.
- Maso vložíme do pekáče, posypeme cibulí, přidáme česnek, kmín a sůl. Vše důkladně promíchejte rukama a rozprostřete po celé ploše pekáče. Podlijeme trochou vody a vložíme do pekáče, kde maso pečeme 45 až 60 minut.
- Během pečení masa vyjmeme zelí ze sklenice a vymačkáme z něj přebytečný nálev, který si ponecháme stranou. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky.
- V kastrolu rozehřejeme sádlo, zesklovatíme na něm cibuli a ihned zaprášíme moukou. Promícháme a mírně osmahneme. Poté přidáme zelí a znovu promícháme. Podle toho, kolik vody zelí pustilo, přidejte uložený nálev nebo trochu vody a nechte asi 15 minut dusit. Nakonec ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí, cukrem a octem. Udržujeme v teple.
- Maso v zapékací misce vyjmeme z trouby. Mělo by být upečené pěkně dohněda se šťávou na dně pekáče. Pokud se nám šťáva příliš vypeče, dáme maso stranou a do pekáče dáme několik lžic horké vody a postavíme ho na sporák. Vodu necháme trochu vyvařit, případně uvolnit výpek ze dna pekáče. Pak maso vrátíme zpět, vše promícháme a můžeme podávat společně s bramborovým knedlíkem a zelím.
Tip: moravského vrabce bychom měli péct ve větším litinovém hrnci. Tuto klasiku můžeme také snadno obohatit, pokud si stranou připravíme smaženou cibulku navíc, kterou přidáme ke knedlíkům a zelí.
Tento recept mám opravdu ráda, protože se mi líbí, jak všechny tři hlavní potraviny chutnají dohromady, a když ho jím, vzpomínám na to, kolikrát jsme s kamarády ve škole běhali, když to bylo v naší školní jídelně!