Recept zaslala: Hela H.
Země původu: Česko
Doba přípravy: 1 až 2 hodiny

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 3 lžíce ledové vody

Náplň:

  • 450 g dýně hokkaido
  • kelímek zakysané smetany
  • 100 g přírodního cukru
  • 1-3 vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Návod:

  1. Z jedné malé dýně vydlabejte semínka, pokrájejte ji na kostičky a v páře uvařte doměkka – trvá to asi 25 minut. Druhá možnost je upéct ji v troubě.
  2. Mezitím si připravte těsto: všechny ingredience rozmixujte na drobenku a zřeďte asi třemi lžícemi vody, aby se vše spojilo. Rukama těsto dopracujte.
  3. Těsto natlačte na dno a boky koláčové formy.
  4. Dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte se zbytkem ingrediencí (kromě jednoho bílku na potření) na náplň. Vlijte na připravený korpus a dejte asi na 50 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly a povrch zpevnil.