Recept zaslala: Hela H.
Země původu: Indie
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina

Ingredience

Na náplň:

  • 4 vařené brambory
  • 3 jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru nastrouhaného
  • 1 hrnek strouhaného sýru

Na těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek horké vody
  • máslo na pomazání

Na jogurtovou omáčku:

  •  1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrst čerstvé máty

Návod:

  1. Z mouky, soli, oleje a horké vody (zatím jí dejte jen 3/4 hrnku, a poté dle potřeby přilévejte) uhněťte hladké elastické těsto. Je třeba ho pár minut propracovávat, aby bylo bez žmolků a nelepilo se. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v chladu odležet, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Nyní se pusťte do náplně. Uvedené bylinky a koření jsou spíše pro inspiraci – něco můžete vynechat, nebo naopak přidat. Skvělé je i kari, mletý koriandr, chilli, zázvor nebo čerstvá petržel a máta.
  3. Brambory rozšťouchat s nasekanou jarní cibulkou, ostatními surovinami a smíchat se strouhaným sýrem (eidam, balkán).
  4. Těsto rozdělte na 8 kusů, z každého vytvarujte kuličku, na pomoučené ploše rozválejte na asi 10centimetrovou placku, do středu dejte osminu náplně, kraje přes ni přehněte, spojte ji jako měšec a opatrně rukama nebo válečkem zploštěte na tenkou placku.
  5. Placky pak nasucho pečte na opravdu hodně rozpálené pánvi. Po chvilce plamen stáhněte, aby se těsto propeklo. Stejně postupujte po otočení a se zbytkem těsta. Placky skládejte na sebe a ještě horké je potírejte trochou rozpuštěného másla nebo ghí.
  6. Placky podávejte jen tak nebo s osvěžujícím jogurtovým dipem. Případně se salátem.

Placky jsou vegetariánské, výborné teplé i studené, s dipem i bez. Perfektní pro každou příležitost.