Recept zaslala: Hela H.
Země původu: Indie
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina
Ingredience
Na náplň:
- 4 vařené brambory
- 3 jarní cibulky
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1 hrst čerstvého koriandru
- sůl
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru nastrouhaného
- 1 hrnek strouhaného sýru
Na těsto:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 1 hrnek horké vody
- máslo na pomazání
Na jogurtovou omáčku:
- 1 hrnek řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrst čerstvé máty
Návod:
- Z mouky, soli, oleje a horké vody (zatím jí dejte jen 3/4 hrnku, a poté dle potřeby přilévejte) uhněťte hladké elastické těsto. Je třeba ho pár minut propracovávat, aby bylo bez žmolků a nelepilo se. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 až 60 minut v chladu odležet, aby se s ním lépe pracovalo.
- Nyní se pusťte do náplně. Uvedené bylinky a koření jsou spíše pro inspiraci – něco můžete vynechat, nebo naopak přidat. Skvělé je i kari, mletý koriandr, chilli, zázvor nebo čerstvá petržel a máta.
- Brambory rozšťouchat s nasekanou jarní cibulkou, ostatními surovinami a smíchat se strouhaným sýrem (eidam, balkán).
- Těsto rozdělte na 8 kusů, z každého vytvarujte kuličku, na pomoučené ploše rozválejte na asi 10centimetrovou placku, do středu dejte osminu náplně, kraje přes ni přehněte, spojte ji jako měšec a opatrně rukama nebo válečkem zploštěte na tenkou placku.
- Placky pak nasucho pečte na opravdu hodně rozpálené pánvi. Po chvilce plamen stáhněte, aby se těsto propeklo. Stejně postupujte po otočení a se zbytkem těsta. Placky skládejte na sebe a ještě horké je potírejte trochou rozpuštěného másla nebo ghí.
- Placky podávejte jen tak nebo s osvěžujícím jogurtovým dipem. Případně se salátem.
Placky jsou vegetariánské, výborné teplé i studené, s dipem i bez. Perfektní pro každou příležitost.