Recept zaslala: Bára N.
Země původu: Kanada
Doba přípravy: 1 až 2 hodiny
Lze připravit i vegetariánská verze a to s cizrnou nebo sójou.
Ingredience (pro čtyři porce):
- 680 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky
- 55 g másla nebo více
- 125 ml mléka
- přibližně 450 g libového nebo polo libového mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 konzervy (540 ml) kukuřice (popřípadě kukuřičný krém – rozdrcená kukuřice)
- sůl
- pepř
Návod:
- Vložte brambory do hrnce. Podlijeme studenou vodou. Sůl. Přiveďte k varu a vařte 25 minut nebo dokud brambory nezměknou. Vypusťte. Vraťte na pánev.
- Brambory pomocí tloučku nahrubo rozdrťte s 30 ml (2 lžícemi) másla. Pomocí elektrického mixéru rozmixujte směs s mlékem na kaši. Sůl a pepř. Rezervovat.
- Předehřejte troubu na 190 °C (375 °F).
- Ve velké pánvi na středně vysokém ohni osmahněte cibuli na zbytku másla. Přidejte maso a vařte dozlatova. Sůl a pepř. Sundejte z plotny.
- Lehce vymačkejte maso na dně nádoby na vaření (vyšší plech nebo pekáč). Rozložte kukuřici a poté bramborovou kaši.
- Pečte 30 minut. Necháme 10 minut vychladnout.
Pâté chinois má svůj příběh. Dříve se to podávalo čínským pracovníkům dělajícím na železničních kolejích (Canadian Pacific Railway). Všechny ingredience byly v té době levné. Celý pokrm velmi zasytí, takže pro hladové dělníky naprosto ideální! I když se recept zdá velmi levný, v dnešní době je mezi québeckami (kanaďanami) velmi oblíbený! Samotná mladší host sestra si to vyprosila na svoje narozeniny!