*Jiný název tohoto pokrmu je podešve, přesňáky, laty … velmi podobné jsou na lokše, tedy slané bramborové placky rovněž pečené na sucho na plotně.

Recept zaslala: Sam J.
Země původu: Česká republika
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina

Ingredience

  • 750 g vařených brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • libovolná marmeláda
  • moučkový cukr
  • špetka soli
  • máslo
  • mák

Návod:

  1. Den předem uvařené brambory nastrouháme najemno.
  2. Přidáme špetku soli, vejce, mouku, vypracujeme těsto.
  3. Z těsta, na pomoučněném vále, tvoříme tenké placky, které pečeme na pánvi (bez oleje, každopádně můžeme též na másle), až se začnou tvořit hnědé flíčky (doba pečení závisí na nás a na tom, jak tmavé chceme placky mít, není však potřeba příliš dlouho, jelikož brambory již jsou předem uvařené).
  4. Placky potřeme z obou stran máslem, z jedné strany marmeládou, stočíme, posypeme moučkovým cukrem, mákem a teplé podáváme s horkým čajem nebo bílou kávou.

Tento recept je pro mě důležitý proto, protože mi vždy připomene dětství a také chvíle strávené u babičky o letních prázdninách.