*Jiný název tohoto pokrmu je podešve, přesňáky, laty … velmi podobné jsou na lokše, tedy slané bramborové placky rovněž pečené na sucho na plotně.
Recept zaslala: Sam J.
Země původu: Česká republika
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina
Ingredience
- 750 g vařených brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 2 ks vejce
- libovolná marmeláda
- moučkový cukr
- špetka soli
- máslo
- mák
Návod:
- Den předem uvařené brambory nastrouháme najemno.
- Přidáme špetku soli, vejce, mouku, vypracujeme těsto.
- Z těsta, na pomoučněném vále, tvoříme tenké placky, které pečeme na pánvi (bez oleje, každopádně můžeme též na másle), až se začnou tvořit hnědé flíčky (doba pečení závisí na nás a na tom, jak tmavé chceme placky mít, není však potřeba příliš dlouho, jelikož brambory již jsou předem uvařené).
- Placky potřeme z obou stran máslem, z jedné strany marmeládou, stočíme, posypeme moučkovým cukrem, mákem a teplé podáváme s horkým čajem nebo bílou kávou.
Tento recept je pro mě důležitý proto, protože mi vždy připomene dětství a také chvíle strávené u babičky o letních prázdninách.