Něměcko je doslova za rohem a člověk má tak trochu pocit, že ho dobře zná. Opravdu ale víš, co vše studium a pobyt v této zemi nabízí? Níže ti přinášíme 8 důvodů, proč studovat právě v této zemi.

Získej stipendium na roční, semestrální nebo tříměsíční program v Německu ve školním roce 2025/2026

Výuka v Německu je pokroková, studenti jsou aktivní. 

“Škola samotná mě tu hodně příjemně překvapila. Skoro se vším se tu pracuje v digitální podobě. Většina žáků a všichni učitelé mají svůj vlastní iPad nebo tablet na kterém dělají veškerou práci v hodinách. Učitelé sdílí svoji obrazovku na tabuli, která je tak spíš jeden velký tablet.

50% konečné známky tvoří známka/ústní hodnocení za aktivitu a práci v hodině. Studenti se tak hodně hlásí a zapojují se do diskuzí a skupinové práce. Aktivní studenti v hodinách vytváří opravdu dobrou atmosféru. Navzájem se umí respektovat, dávat si slovo, dobře se vyjadřovat a pracovat společně i každý zvlášť. Díky této “ústní známce” pak stačí na gymnáziu psát jenom jeden písemný test za pololetí.”

Anna S., stipendijní roční program v Německu

Učitelé jsou studentům blíž, podporují je a inspirují. 

“Přijde mi, že se tu o mě učitel více stará a kdykoli potřebuji jakoukoli pomoc, pomůže mi s radostí. Učitel tu má autoritu, ale zároveň je blíž studentům a třeba s nimi i vtipkuje.

Na mojí škole existují „AGčka“, což jsou vlastně kroužky, které vedou učitelé. Já navštěvuju jeden se jménem „Queer&Friends.” Každé pondělí si sedneme s pár učiteli do volné třídy a tři čtvrtě hodiny se bavíme o tématech jako queerness, sexualita, gender a další.”

Anna S., stipendijní roční program v Německu

Můžeš si zvolit zajímavé předměty.

“Škola mě tu opravdu baví. Je dost rozdílná od té mojí v Česku. Je zde odlišný způsob rozvržení výuky a také samotný způsob vyučování, který mi dokonce vyhovuje více. Učební bloky jsou dvouhodinové s delší přestávkou mezi nimi. Máme tu pár úplně nových předmětů, jako je třeba náboženství nebo politika, které jsou neskutečně zajímavé. Nejvíce mě asi baví hodiny dějepisu, ve kterém zrovna probíráme dějiny Německa za druhé světové války, o jejíž historii se zajímám. Proto je pro mne velká příležitost zjistit, jak se tato tématika vyučuje právě tady.”

Bára N., stipendijní trimestrální program

Výuka je praktická.

“S mojí třídou, která má mimo jiné geografické zaměření, jsme v rámci projektového týdne navštívili ostrov Sylt – nejsevernější německé území, kde vládne Pan Vítr a život se mu na ostrově podřizuje. Své dveře nám v těchto dnech otevřely i dvě firmy. Zaujala mě ta, která už dlouhou řádku let vyrábí poctivé lodě – Flensburská lodní společnost.”

Matouš K., stipendijní roční program v Německu

Mluvíš jazykem, který už znáš.

“Největší výzvou pro mě byl tamější dialekt (Vojta pobýval v Sársku, pozn.), který je namíchaný s francouzskými výrazy. Před mým příjezdem jsem měl již čtyři roky němčinu ve škole a myslel jsem si, že mě němčina nepřekvapí. Když jsem ale do Sárska přijel, rozuměl jsem hůř. Postupem času pro mě však bylo snadnější a snadnější rozumět a orientovat se v konverzaci. Mluvit německy mi pomohlo i v navazování vztahů se spolužáky a kamarády. Poslední měsíc jsem už rozuměl naprosté většině a proto mě také mrzí, že jsem přijel jen na tři měsíce. Ke konci jsem sledoval opravdu velké pokroky s každým dnem.”

Vojta N., stipendijní trimestrální program v Německu

Život v hostitelské rodině může být opravdu skvělý.

“S hostitelskou rodinou jsme si neskutečně sedli. Se všemi členy máme hodně společných témat a zájmů. Často chodíme na společné výlety s pejskem, s host-sestrou často pečeme, chodíme s jejími kamarádkami do kina i na poutě. Když se naskytne jakákoliv akce ve městě nebo šance poznat něco nového, německého, hostrodina mě vždy vezme s sebou a snaží se, abych měla pestrý program. To mi velmi pomohlo na začátku, protože když se teď ohlédnu, vlastně jsem ani neměla čas na to, aby se mi stýskalo. 

Má hostitelská rodina nejí maso, jsou dokonce vegani. To jsem velmi uvítala, protože já sama se snažím omezovat stravování se živočišnými výrobky. Od tradiční německé kuchyně to má sice dál, ale i tak jsem poznala mnoho nových netradičních jídel a receptů. Vaření s mojí host-maminkou mě vždy bavilo, pokaždé jsme se u toho hodně zasmály. Opravdu mě velmi potěšilo, když mi host-rodina řekla, že jsem skutečnou členkou rodiny.”

Bára N, stipendijní trimestrální program v Německu

Stereotypy o německé povaze tak úplně neplatí.

„Stereotyp, že jsou všichni Němci nepříjemní, vůbec neplatí. Všechny, které jsem tu doposud potkala byli moc milí a snažili se mi pomoct. A to, že se najde pár lidí, kteří naopak nejsou dvakrát nejmilejší, je normální všude. Mně osobně pomohlo ke všemu přistupovat pozitivně a s úsměvem a takový přístup jsem pak většinou dostala na oplátku i od ostatních. Němci jsou většinou trpěliví, když se s nimi snažíte mluvit německy. Velice to ocení a jsou rádi, že na ně nemluvíte anglicky.“

Sofie D., stipendijní roční program v Německu

Program jako takový ti dá příležitost “růst” a inspiruje tě.

“Za celý svůj program jsem opravdu neskutečně vděčná. Dal mi velký posun v jazyce, ale také v komunikaci, řešení problémů a nových situací. Překonávání se a nastavování si nový cílů, poznávání toho, co chci, co mě baví a dává mi smysl. Posunul mě ve vnímání světa kolem, vnímání nových kultur, názorů a vzájemného respektování se a naslouchání druhým. Také bylo velmi zajímavé na chvilku úplně opustit dosavadní bublinu kolem mě a dát se do něčeho naprosto nového. Uvědomila jsem si, kolik toho ještě chci poznat – nejen míst, ale také lidí, kultur a přemýšlení.”

Bára N, stipendijní trimestrální program v Německu

Získej stipendium na studium v Německu ve školním roce 2025/2026!

Nabídka AFS programů v Německu:

Jak se přihlásit?

Je-li Německo tvá jasná volba, začni vyplněním nezávazné přihlášky na program a my se ti ozveme s dalším postupem.

STARTÉR, online infoschůzka o stipendiích, která na studium v Německu udělujeme, se uskuteční 20. listopadu 2024.

Částečná stipendia na studium na střední škole udělujeme ve spolupráci s Česko-německým fondem budoucnosti.

Českoněmecký fond budoucnosti - Logo 2024

Česko-německý fond budoucnosti je nadační fond, který od roku 1998 napomáhá vzájemné důvěře, setkávání a spolupráci mezi Čechy a Němci. Podporuje česko-německé projekty a pomáhá tak hledat hledat cesty ke vzájemnému porozumění, a posilovat česko-německé sousedství.

Více informací na www.fondbudoucnosti.cz

Odkazy: