Hostitelská maminka Markéta z Ostravy hostila po dobu jednoho školního roku šestnáctiletého Lucu z Itálie. V následujících řádcích si můžete přečíst, co se od sebe navzájem naučili, jaký měl Luca vliv na jejího nejmladšího syna, a co vše spolu zažili. 

 

Na výletě s nejmladším synem a Lucou

Chtěli jsme hoštění zkusit, abychom se naučili anglicky a zatím se Luca naučil česky. Zažili jsme toho spolu spoustu. Ve škole byl vzorný student, vyzkoušel taneční pod vedením p. Chlopčíka, koukali jsme spolu chvíli i na Stardance a tanec jsme využili i na plese AFS. Poznali jsme jinou mentalitu a naučili jsme se jíst pomalu a celkově nespěchat.

Jako správný puberťák Luca občas zaspal a ne vždy bylo všude vzorně uklizeno. Klady ale převládaly. Můj nejmladší syn získal v Lucovi parťáka a dalšího bráchu. Luca se k němu i jako k mladšímu bráchovi choval. Občas na něj mluvil i anglicky. Chodil k synovi do třídy a děti se ho ptali, jak se co italsky řekne a všichni spolu hráli hry.  Tím, že to Luca s dětma uměl, ho děti prosily, aby za nimi do školy chodil každou středu, kdy mu samotnému začínala později škola.

Luca má dar na jazyky. Zajímavé bylo, když jsem ho hned ze začátku programu vzala do divadla. Vypadalo to, že tomu rozumí, protože se chvílemi i smál. Jezdíme s přírodovědným kroužkem na výlety a jednou jsme byli ve Slavonicích a pršelo. Museli jsme vymyslet náhradní program a Luca měl s sebou noťas. Začal nám pouštět kvízy z češtiny a děckám ani nevadilo, že je to vlastně výuka češtiny. Jinak vtipné bylo, vysvětlovat mu na Vánoce film Pelíšky s mou angličtinou. Moji synové mě nechali trochu se zapotit a pak raději začali překládat sami.

Původně jsme měli být pro Lucu uvítací rodina, tzn. měli jsme ho hostit jen první tři měsíce. Pak se měl stěhovat do jiné rodiny. Měla jsem obavy, jestli to celé zvládneme a jaké to vlastně bude. Když se jeho příjezd blížil, byla jsem nervózní a často volala do AFS kanceláře. Nakonec jsme ale dokonce zažádali o prodloužení hoštění na celý školní rok, protože to s Lucou bylo strašně fajn. Jsem moc ráda, že jsme do toho šli.

Markéta, hostitelská maminka z Ostravy

Odkazy