Vánoce máme za rohem a s nimi i čas radosti, společného setkávání a samozřejmě také dobrého jídla. A my jsme si tak společně se zahraničními studujícími pro vás připravili tradiční i méně tradiční sváteční recepty z celého světa.
Dobrovolnické akce – Mezinárodní oběd a večeře
Naši hoštění studenti a studentky v listopadu zažili další z úžasných akcí, která se koná každý rok. Dobrovolníci a dobrovolnice AFS uspořádali Mezinárodní večeři v Brně a Mezinárodní oběd v Praze. Zahraniční studující připravili každý nějakou lahůdku ze své národní kuchyně a pak společně s hostitelskými rodinami ochutnávali. Nejlepší kuchaři si nakonec odnesli i malou výhru na památku. Součástí programu bylo i krátké představení zemí a mezinárodní kvíz.
Sváteční recepty z celého světa
A my nyní mezinárodní kuchyni přinášíme i vám! Podívejte se na zajímavé recepty od našich zahraničních studujících, které mohou obohatit váš sváteční jídelníček.
Somtum – salát z papáji
Sváteční pokrm z Thajska. Doba přípravy se pohybuje mezi 30 minutami a jednou hodinou.
Ingredience:
- 2 šálky drcené zelené papáji
- 1/2 šálku strouhané mrkve
- 1/2 šálku zelených fazolí (nakrájených na 2 cm dlouhé kousky)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1,5 lžíce palmového cukru
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 šálku rajčat (nakrájených)
- 1/3 šálku sušených krevet
- 1/4 šálku arašídů
- 3-5 zelených chilli papriček
- 5 stroužků čerstvého česneku
Návod:
- Chilli a česnek rozdrtíme v hmoždíři, přidáme krevety a pokračujeme v drcení.
- Přidejte cukr a pokračujte v drcení. Poté přidejte papáju, mrkev, fazole, rybí omáčku, limetkovou šťávu, rajčata a arašídy. Pokračujte, dokud se všechny ingredience dobře nepromíchají.
- Nakonec dochutíme cukrem, rybí omáčkou nebo limetkou. Původní chuť tohoto pokrmu by měla být vyvážená mezi sladkou, (pepřově) pálivou, slanou a kyselou.
- Podáváme se zeleninou (např. zelím, fazolovými lusky, napa atd.). Thajci rádi jedí lepkavou rýži s papájovým salátem. V tomto případě lze lepkavou rýži podávat společně s hotovým papájovým salátem.
Moo Kata – asijské barbecue
Moo Kata, často také Mu Kratha, je v podstatě spojení korejského barbecue a čínského hot potu. Jde o velmi společensky důležitý pokrm, který se připravuje vždy 31. prosince. Doba přípravy se pohybuje mezi 30 minutami a jednou hodinou.
Ingredience (množství ingrediencí dle počtu porcí a vaší preference):
- libovolná zelenina (nejčastěji zelí, tuřín, jitrocel a houba Enoki/penízovka sametonohá)
- maso dle preference
- nudle (vaječné, rýžové…)
- vývar dle preference
- omáčka Suki (lze koupit v asijském obchodě)
Návod:
- Maso nakrájejte na plátky a dejte na pár minut marinovat.
- Připravte zbylé ingredience a kompaktní/stolní gril. Stolní gril má tradičně vyvýšenou plochu, na které se připravuje maso, a prostor kolem, kde se připravuje zelenina, rybí kuličky a houby ve vývaru. Pokud nemáte stolní gril, můžete recept připravit na klasické pánvi a v hrnci.
- Maso i zbylé ingredience můžete na gril umístit současné. Vyčkejte, až se suroviny uvaří.
- Jídlo můžete ochutit dle potřeby, včetně sladké, pikantní nebo česnekové omáčky.
Další, nejen sváteční recepty od našich hoštěných studentů a studentek (letošních i z minulosti) najdete u nás na webu v sekci Recepty z různých koutů světa. Pokud některý z receptů vyzkoušíte, budeme rádi, když nám napíšete, jak vám pokrm chutnal, případně připojíte obrázek.
A jestli uvažujete, že byste se stali AFS hostitelskou rodinou, zde je video s několika tipy, jak svému případnému hoštěnému studentovi/studentce popřát dobrou chuť.
Přivítejte svět u vás doma
Hoštění AFS zahraničního studenta je zážitek, který s sebou pro všechny zúčastněné strany přináší nadhled a zkušenosti potřebné pro současný svět. Je to zážitek pro celou rodinu, který napomáhá nejenom v rozvoji komunikace a empatie, ale také je to skvělá možnost, jak si prohloubit znalosti o cizí kultuře a osvojit si základy nového jazyka.
Pokud i vás láká myšlenka nového člena rodiny, neváhejte a kontaktujte nás. Více informací o AFS hostitelském programu a konkrétní medailonky studentů, kteří se chystají do České republiky, naleznete zde: