Recept zaslala: Alena M.
Země původu: Jihoafrická republika
Doba přípravy: 10 až 30 minut
Ingredience
- 1/4 šálku oleje na vaření
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1-2 lžičky kari
- 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
- ½ čajové lžičky tymiánu
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- 1-2 cm mletého zázvoru
- 1-2 rajčata
- 3-4 šálky nakrájeného zelí
- 1-2 chilli papričky nakrájené na kostičky, z nichž se odstraní semínka, aby byly méně pálivé
- 1 velká mrkev nastrouhaná nebo nakrájená na tenké plátky
- 2 papriky nakrájené na kostičky
- 1 plechovka pečených fazolí
Návod:
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném ohni. Přidejte cibuli a dejte jí minutu nebo dvě.
- Vmíchejte všechno koření: česnek, zázvor, uzenou papriku, kari, kajenský pepř, tymián – a pokračujte v míchání asi minutu, aby se chutě rozvoněly.
- Přidejte rajčata, papriky, mrkev a zelí. Duste asi 5 minut, občas zamíchejte, abyste zabránili připálení.
- Nakonec přidejte pečené fazole, promíchejte a pokračujte ve vaření asi 2-3 minuty. Upravte dle chuti. Podávejte za tepla.
Chakalaka se původně podávala ve velmi ostré variantě, ale chuť si můžete upravit dle svého (použijte méně chilli papriček/prášku).