Recept zaslala: Sandra J.
Země původu: Brownies z USA počesku
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina
Ingredience (na osm porcí, malá dortová forma):
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- ¼ hrnku krupicového cukru
- ¼ hrnku holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1/8 hrnku řepkového/slunečnicového oleje
Na ozdobení:
- Poleva: 1 tabulka hořké čokolády + strouhaný kokos
- Lehčí verze: pouze čerstvé ovoce + poprašek z moučkového cukru
Návod:
- Smícháme všechny suché ingredience, poté přidáme vyždímanou cuketu a jako poslední přilijeme olej a vše pořádně promícháme.
- Formu vymažeme trochou rostlinného oleje a vysypeme moukou nebo kokosem.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme ho 25 – 35 minut na 180 °C (zda je brownies hotové zjistíme klasickým testem špejlí, tedy když už se na ni těsto nelepí).
- Připravíme polevu/zdobení: ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu/očistíme ovoce.
- Upečené brownies necháme chvíli vychladnout, nalijeme na něj polevu či libovolně dozdobíme – případně pod polevu může přijít ještě domácí (ideálně rybízová) marmeláda.
- Hotový výtvor necháme zcela vychladnout, můžeme ho i uložit do ledničky, ale čokoláda pak hodně zatuhne, takže případně je dobré ho chvíli před podáváním třeba z lednice vyjmout.
Mezinárodní pochoutka, kterou v naší české rodině máme už nedomyslitelně spjatou s druhou polovinou léta; často vtipkujeme, že právě v tomto období by se lidé místo běžného „Ahoj, jak se máš?“ mohli zdravit formulkou „Ahoj, nechceš cuketu?“ Protože cuket tou dobou bývá opravdu hodně, dostanou se i do výtečných jídel, kde by je jeden jen tak nečekal, ba kolikrát ani neodhalil – no a tohle brownies není výjimkou; úspěch už mělo i za českými hranicemi. Navíc je recept vhodný i pro ty, kterým vadí laktóza nebo jsou vegani.