Recept zaslala: Eliška N.
Země původu: Rusko (nicméně placky podobné blinům jsou v kuchyni každého slovanského národa)
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina (do délky přípravy je započítaná i půlhodina, kdy se musí těsto nechat odstát)

Ingredience:

  • 300–350 gramů hladké mouky
  • 6 vajec
  • 1 litr mléka
  • špetka soli
  • špetka jedlé sody
  • olej na smažení
  • marmeláda nebo smetana

Návod:

  1. Do mísy nalijeme mléko, ručně zašleháme vejce, mouku, přidáme špetku soli a jedlé sody.
  2. V lednici necháme půl hodiny odstát.
  3. Pak rozehřejeme pánev, horkou pánev potřeme tenkou vrstvou oleje a nalijeme těsto přes celou pánev. Smažíme po obou stranách do mírného zhnědnutí.
  4. Bliny podáváme s marmeládou, se šlehačkou nebo smetanou.

K přípravě blinů se pojí ruské přísloví „Первый блин всегда превратится комом“. V doslovném překladu znamená „první blin se vždycky změní v hroudu“ a jeho česká obdoba je „žádný učený z nebe nespadl“. Tradičně se v Rusku připravují při svátku zvaném Maslenica, což je obdoba českého masopustu.