Recept zaslala: Eliška N.
Země původu: Rusko (nicméně placky podobné blinům jsou v kuchyni každého slovanského národa)
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina (do délky přípravy je započítaná i půlhodina, kdy se musí těsto nechat odstát)
Ingredience:
- 300–350 gramů hladké mouky
- 6 vajec
- 1 litr mléka
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- olej na smažení
- marmeláda nebo smetana
Návod:
- Do mísy nalijeme mléko, ručně zašleháme vejce, mouku, přidáme špetku soli a jedlé sody.
- V lednici necháme půl hodiny odstát.
- Pak rozehřejeme pánev, horkou pánev potřeme tenkou vrstvou oleje a nalijeme těsto přes celou pánev. Smažíme po obou stranách do mírného zhnědnutí.
- Bliny podáváme s marmeládou, se šlehačkou nebo smetanou.
K přípravě blinů se pojí ruské přísloví „Первый блин всегда превратится комом“. V doslovném překladu znamená „první blin se vždycky změní v hroudu“ a jeho česká obdoba je „žádný učený z nebe nespadl“. Tradičně se v Rusku připravují při svátku zvaném Maslenica, což je obdoba českého masopustu.