Recept zaslala: Lenka K.
Země původu: Švýcarsko
Doba přípravy: více než 2 hodiny i s pečením
Ingredience
Těsto:
- 300g mouky (nejlépe hladká pšeničná)
- Špetka soli
- Špetka cukru
- 60g měkkého másla
- 15g droždí
- 1,5 dl vlažného mléka
Náplň:
- 450g sušených hrušek
- 170g sušených švestek
- 50g sušených fíků
- 20g sušených višní
- 125g vlašských oříšků
- 2 lžičky perníkového koření
Vejce na potření
(Uvedené ovoce je pouze pro inspiraci a jde nahradit i sušenými jablky, višněmi, třešněmi, část rozinkami/ brusinkami, … nebo ovocným pyré z čerstvého ovoce. Oříšky lze vynechat.)
Návod:
- Sušené ovoce necháme přes noc ve vodě (voda nemusí zakrývat všechno ovoce až po okraj).
- Droždí smícháme s vlažným mlékem, cukrem a solí. Přidáme mouku, máslo, zpracujeme v těsto a necháme kynout.
- Sušené ovoce vaříme cca 20 minut na středním plameni, dokud ovoce nezměkne. Poté rozmixujeme a příp přidáváme vodu, tak abychom dosáhli konzistence hustšího ovocného pyré, třeba i s kousky ovoce. Přidáme oříšky a koření.
- Předehřejeme troubu na 180°C
- Těsto vyválíme (jako štrúdl) na tloušťku cca 3mm, naplníme náplní, srolujeme, potřeme vajíčkem a dáme na plech s pečícím papírem.
- Pečeme 35-45 minut.