Recept zaslala: Emmett P.
Země původu: USA
Doba přípravy: 1 až 2 hodiny
Ingredience
- 1 malý bochník (0.5kg) starého křupavého chleba
- ½ šálku osoleného másla plus 1 lžíce rozpuštěného másla na polevu (nepovinné)
- 2-3 cibule nakrájené na kostičky
- 4 řapíky celeru, omyté a nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, mleté
- sůl a pepř podle chuti
- hrst nasekané čerstvé šalvěje
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- špetka nasekaného čerstvého rozmarýnu
- špetka čerstvých tymiánových lístků
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- 2 velká vejce, rozšlehaná
Návod:
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte obdélníkovou formu. Chléb natrhejte na 1-3cm kousky a vložte do velmi velké mísy.
- Rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli, celer, česnek, sůl a pepř a smažte pět minut, přičemž v polovině doby smažení zmírněte teplotu. Pórkovou směs nalijte na chléb a posypte šalvějí, petrželkou, rozmarýnem a tymiánem. Rukama promíchejte, dokud se neobalí. Nádivku rovnoměrně zalijte 750 ml vývaru a promíchejte. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Chléb by měl být na dotek dost mokrý. Pokud je stále trochu suchý, přilijte zbývajících 250 ml vývaru. Množství, které použijete, bude záviset na tom, jaký druh chleba jste použili.
- Směs přeneste do zapékací misky. Pokud připravujete dopředu, přestaňte zde, zakryjte mísu fólií a uložte ji do chladničky, dokud nebude čas k pečení.
- Před pečením pokapejte povrch rozpuštěným máslem. Přikryté pečte 30 minut. Pokud je nádivka ještě dost mokrá, odkryjte misku a pečte ještě pět až deset minut, aby se povrch trochu opekl. V závislosti na tom, jak hluboký je váš plech, možná budete muset péct o něco déle.
Tento recept se téměř vždy připravuje v každé domácnosti ve Spojených státech na Den díkůvzdání a připomíná mi dům mých prarodičů. Ať už žijete kdekoli, tento recept bude chutnat jako domov. 🙂