Recept zaslala: Kaopan
Země původu: Thajsko
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina
Ingredience
- 1 polévková lžíce pražené rýže*
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 400 g vepřových skotských steaků
- ¼ šálku jemně nakrájené asijské červené šalotky
- ½ šálku lístků máty
- 3 lžíce jemně nakrájeného koriandru pilovitého (nepovinné) – koriandr pilovitý je druh thajské čerstvé byliny, pokud není k dispozici, můžete použít běžný koriandr nebo ho jednoduše vynechat
- ¼ šálku nakrájené jarní cibulky (šalotky)
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky palmového nebo hnědého cukru
- 2 lžičky chilli vloček (nebo podle chuti)
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Marináda:
- 1 lžíce rybí omáčky
- ½ lžičky palmového cukru nebo světle hnědého cukru
- ½ lžičky mletého černého pepře
Návod:
- Pomocí paličky na maso nebo válečku na maso lehce naklepejte vepřové steaky na tloušťku asi 1 cm.
- Smíchejte ingredience na marinádu a hřbetem lžíce rozšlehejte palmový cukr, aby se rozpustil. Přidejte vepřové steaky a promíchejte, aby se obalily. Odstavte a nechte 10 minut marinovat.
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni a opékejte vepřové maso 3-4 minuty z každé strany nebo dokud není hotové. Odstavte z ohně a před nakrájením na tenké plátky je nechte odpočinout. Zbylou šťávu si ponechte.
- Zatímco vepřové maso odpočívá, připravte dresink. V misce smíchejte rybí omáčku a palmový cukr a hřbetem lžíce palmový cukr rozmixujte, aby se rozpustil. Přidejte chilli vločky, limetkovou šťávu a praženou rýži.
- Ve velké míse smíchejte teplé vepřové plátky s nakrájenou šalotkou. Přidejte dresink a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Poté přidejte mátu, koriandr a jarní cibulku a lehce promíchejte. Přendejte na servírovací talíř.